För att du lättare ska kunna ta hand om din hy kommer nu en liten genomgång om de olika hudtyper som finns!

Normal hudtyp

En normal hud har en bra balans, känns varken torr eller fet. Det vill säga en bra kombination av fukt och talg. Den har en fin lyster och väldigt fina porer. En normal hud förändras med åren och blir oftast något torr och känslig. Det är därför viktigt att underhålla denna typ av hud med regelbundna behandlingar och en bra hemmavård som är skräddarsydd av en hudterapeut. Så du som upplever att huden varken känns fet eller torr, makeupen sitter som ett smäck hela dagen och att du inte upplever att den slukar alla krämer som åker på efter rengöring? Grattis till dig, bra gener! 🙂

Torr hudtyp

En torr hud är den typ av hy som har lägst halt av fukt och talg. Vid denna hudtypen stramar det i regel alltid efter rengöring och det känns som att endast den fetaste krämen i din väg är bra nog. En torr hy har oftast följt med sedan tonåren. Inte så mycket problem med orenheter utan mer åt det ständigt torra hållet. Kanske du tillochmed upplever att huden kan fjälla ibland? Ja, då har du en torr hud. Men ge inte upp, självklart finns det produkter och behandlingar speciellt utformade för just denna typen av hud också! Ju mer bra fetter en sådan här hy får, desto längre kan vi hålla oss slätare och med jämnare struktur.

Fet/acnebenägen hudtyp

En fet hud är den hudtypen med grövre porer, grövre struktur och ett överskott av talg. Oftast upplever man att T-zonen (panna, näsa och haka) är glansig. Lätt för att få tilltäpptheter upplevs där också att hudytan blir ojämn.

En fet hy håller sig i regel slätare längre, åldras helt enkelt inte lika snabbt då talg och fukt smörjer huden för fullt. Detta är ju en fantastisk fördel!

En fetare hudtyp har lättare att bli aknebenägen då talgkörtlar är överaktiva och en fetare hudtyp ofta felbehandlas med uttorkande produkter. Det innebär att när överskottet av talg skjuts ut från porerna och en uttorkande rengöringen smackas på, torkar vi ut hudytan och säger till talget att trycka på lite mer. Detta blir ju inte så himla bra då vi bara triggar igång aktiviteten.

Vi har självklart produkter och behandlingar anpassade både för en fet hy och en aknebenägen hy.

Blandad hudtyp

Både fet och torr? Ja, då har du troligtvis en blandhy. Vid en blandhy kan vi se en fetare T-zon, där panna, näsa och haka oftast blir glansiga. Resten av ansiktet upplevs normalt, eller i de flesta fall torrt. De flesta som tidigare haft fetare hudtyp utvecklar en blandhy i senare år, då hudens talgproduktion trappas ner. Här handlar det om att få en bra balans i huden, djuprengöring och mycket fukt krävs både i behandling och vid hemmavården.


Nedan kommer olika tillstånd som kan finnas på de olika hudtyperna

Känslighet – Sensitiviserad/medfödd känslighet

En känslig hud reagerar väldigt lätt på både yttre och inre faktorer. Vi kan se ytliga blodkärl, en tunnare hudyta och lätt blossande kinder. En medfödd känslighet kan vi mestadels se på rödlätta individer, med fräknar och en ljusare hudton. En sensitiviserad hy kan vi se på de flesta hudarna då denna typ av känslighet kommer från yttre påfrestningar såsom värme, kyla, uv-strålning o vind. Faktorer som vi ständigt utsetts för. Denna hud har en höjd reaktivitet i huden vilket gör att huden blossar lätt.

Yttorr

Yttorr hud är ett vanligare tillstånd än vad vi tror. Detta tillstånd innebär att man har torkat ut det yttersta lagret av huden. Packade döda hudceller ligger på ytan och täpper igen dina porer som kippar efter luft. De avverkade cellerna kan inte längre binda fukten i huden vilket gör att dina produkter endast kommer jobba på ytan. Fet hudtyp, normal hudtyp, aknebenägen hy, ja.. De flesta hudarna har det. Detta tillstånd uppkommer endast av yttre faktorer såsom värme, kyla, uv-strålning och vanligast från uttorkande produkter. Produkter såsom ansiktsvatten med alkohol och handtvål(!)

Detta är som sagt ett otroligt vanligt tillstånd vilket innebär att vi vet precis hur vi ska behandla och rekommendera denna kund.

Mogen

Känns huden livlös? Har den tappat spänst och blivit torrare? Vi ska troligtvis inte tala om lyster.. Ni har ju den mest spännande hudvården framför er! Visst känns kanske huden lite mindre rolig just nu men jisses vilka fina resultat vi kan uppnå! Vid en mogen hud trappas egentligen allt ner: Cellförnyelse, fukthalt, lyster och jämnhet. Pigmenteringar kan upptäckas och linjer har börjat visa sig. Hudåldrandet kan triggas igång av många faktorer såsom: uv-strålning, rökning, stress, dåliga kostvanor osv. Här är det viktigt att satsa på ingredienser i din hudvård som ökar cellförnyelse och som jobbar mer på djupet med aktiva ämnen. En fantastiskt serie i Dermalogica vid namn “AGE smart” åldras du smart med resultatinriktade produkter. Reducera fina linjer, öka spänst och givetvis LYSTER!